Francis Scott Fitzgerald – „Marele Gatsby”

Francis Scott Fitzgerald

Scurtă biografie

–         A trăit între anii 1896 – 1940 .

–         Este considerat a fi unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.

–         S-a născut în St. Paul, Minnesota.

–         A urmat Universitatea Princeton.

–         În anul 1917 a intrat în armată, unde a servit sub ordinele generalului J.A.Ryan.

–         Publică primul roman, „Dincoace de paradis“ în 1920, an în care se căsătoreşte cu Zelda Sayre, ea însăşi scriitoare.

–         S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critică, fiind considerat unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai Generaţiei Pierdute.

–         Capodopera sa „Marele Gatsby“ apare în anul 1925.

–         Următorul său mare roman, „Blândeţea nopţii“, este publicat în anul 1934.

–         Din cauza problemelor finaciare, asemenea majorităţii colegilor de generaţie, scrie scenarii pentru studiourile de la Hollywood.

–         În ultimii ani ai vieţii intră într-un con de umbră, fiind aproape uitat.

–         După un purgatoriu de un deceniu şi jumătate este redescoperit la mijlocul anilor ’50, iar de atunci încoace faima sa a crescut constant.

Alte opere:

– „Cei frumoşi şi blestemaţi“, 1922.

– „Povestiri din Epoca Jazzului“, 1922.

– „Aceşti tineri trişti“, 1926.

– „Ultimul magnat“, 1941.

– „Prăbuşirea“, 1945.

– „După-amiaza unui scriitor“, 1958.

MARELE GATSBY

Scurtă prezentare

Acţiunea e plasată în Statele Unite ale Americii, la câţiva ani după război. Întâmplările sunt povestite din perspectiva lui Nick Carraway, care este martor al evenimentelor.

Nick Carraway se mută la New York şi îşi închiriază o casă în West Egg. Începe să frecventeze familia Buchanan din East Egg, Tom Buchanan fiind căsătorit  cu Daisy, o verişoară de-a lui Nick. Tom este un fost jucător de rugby, care regretă vremurile în care juca la New Haven. Este profund nefericit de viaţa sa şi îşi caută consolare în aventura cu Myrtle Wilson, soţia lui George, un mecanic auto. La rândul ei, Daisy este conştientă de aventurile soţului său, însă pare prea plictisită pentru a mai reacţiona.

În cercul de cunoştinţe nou-formate, Carraway aude de Gatsby – un om foarte bogat, vecinul lui, cel care dă petreceri cu mulţi invitaţi, aproape în fiecare seară. Fiind invitat şi el la o astfel de petrecere, el observă că lumea nu este poftită de Gatsby, ci ajunge printr-un concurs de împrejurări la el acasă. Nick face o gafă, necunoscându-l pe Gatsby, vorbeşte despre acesta în prezenţa lui, însă amfitrionul este gentil şi îi iartă impoliteţea.

În jurul personajului principal există mai multe bănuieli: se crede că e nepotul sau vărul kaiserului Wilhelm, că a omorât odată pe cineva, că şi-a făcut studiile la Oxford sau că face contrabandă cu alcool. Pe măsură ce îl cunoaşte mai bine, Nick observă că Gatsby manifestă o înclinaţie spre el, nu tocmai nemotivată. Gatsby a avut în trecut o relaţie cu Daisy şi dorea ca prin intermediul acestuia să o reîntâlnească. Nick le înlesneşte revederea şi cei doi îşi retrăiesc povestea de dragoste, în cu totul alte coordonate.

Buchanan-ii sunt invitaţi la seratele din casa lui Gastby, astfel Tom este atras la rândul lui de personalitatea şi trecutul ascuns al magnatului. Inevitabil adevărul iese la iveală, are loc o confruntare directă între Gatsby şi Tom Buchanan, amândoi luptându-se pentru Daisy. Din această dispută iese învingător Tom, care, după investigaţii, află despre sursa averii lui Jay Gatsby, contrabanda cu alcool. Daisy renunţă la visul inocent al tinereţii pentru siguranţa şi comoditatea oferită de soţ.

Pentru ca Daisy şi Gatsby să-şi rezolve nelămuririle, Tom le propune acestora să se întoarcă împreună în West Egg în automobilul lui Gatsby. Daisy conduce şi fiind nervoasă, dintr-o imprudenţă o omoară pe amanta soţului ei, Myrtle. Crezând că Gatsby a ucis-o în mod brutal pe Myrtle, Tom îi dezvălui lui George Wilson, soţul lui Myrtle, presupusul ucigaş. Acesta înebunit de durere şi profund marcat de decesul soţiei lui, îl împuşcă pe Gatsby în timp ce acesta era în piscină, după care se sinucide.

La îmormântarea lui Gatsby asistă foarte puţine persoane, fiecare din cunoştinţele acestuia se eschivează, nedorind ca numele lor să fie asociat cu răposatul. Nick îşi face datoria de prieten faţă de acesta, ocupându-se de funerarii.

„Marele Gatsby“ este o explorare a Visului American, aşa cum apare acesta într-o vreme coruptă, şi, totodată, o încercare de a descoperi graniţa ascunsă care desparte realitatea de iluzie. Aici, iluziile par mai reale decât realitatea însăşi. Întrupate în personajele secundare ale romanului, ele ameninţă să invadeze întregul peisaj. Pe de altă parte, realitatea este întrupată de către Gatsby însuşi; iar în măsura în care se opune iluziilor tangibile, tari, ea aparţine spiritului, fiind mai degrabă promisiunea decât luarea în posesie a unei viziuni, credinţa în posibilităţile vieţii, întrezărite, dar niciodată înţelese. În America lui Gatsby, realitatea nu este definită în sine. Ea apare lipsită de articulaţii şi frustrată“( Marius Bewley).

Acest articol a fost publicat în Activitati CDI 2009-2010, Cartea saptamanii propusa de CDI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s