Cuvânt către tinerii cititori – prof. Sonia Elvireanu

În cadrul proiectului „Universul cărţii. Întâlniri literare”, vă propunem azi o întâlnire cu un scriitor albaiulian de excepţie, scriitorul Gheorghe Jurcă. Rar se întâmplă ca un scriitor să fie tentat de toate genurile literare, liric, epic şi dramatic şi să reuşească pe deplin performanţa de a crea astfel. Gheorghe Jurcă e scriitorul care excelează în toate genurile, dar se impune mai ales ca prozator. Un fior liric străbate întreaga sa creaţie, izvorâtă dintr-o sensibilitate aparte şi din nostalgia unui timp la care nu mai are acces decât prin rememorare în sens creator. Proza sa, situată sub semnul miraculosului şi al fantasticului, surprinde în primul rând prin reverberaţia cuvântului, ce recreează un univers în dimensiunile sale mitice. Orice eveniment, orice act cotidian, oricât de firesc sau banal ar fi el, stă sub semnul începutului. Nunta, iubirea, muzica, peisajul, satul, oraşul, sunt percepute prin ochii uimiţi ai copilului care descoperă lumea ca pe un univers fabulos. De aici emoţia ce vibrează în cuvânt, sentimentul actului primordial, dimensiunea mitică a copilăriei.

Scriitorul imaginează sau proiectează în ficţiune experienţe, cu nostalgia unui timp al începuturilor în care lumea trăia sub semnul sacrului. Proiectarea în miraculos, refugiul în copilărie, ca expresie a unui act de iniţiere, se opun labirintului ontologic actual. Nostalgia copilăriei şi melancolia reflexivului se ţes într-o scriitură de o sensibilitate aparte, poetică, metaforică, în care memoria afectivă şi imaginaţia recreează o lume miraculoasă pe care creatorul o opune lumii moderne, desacralizată. Între sacru şi profan, ca să reluam o sintagmă a lui Mircea Eliade, între arhaicul mitic-sacru şi modernul demitizat-desacralizat, scriitorul optează pentru eterna reîntoarcere la origini, în cosmosul originar, pentru esenţe, pentru un absolut sădit în fiecare om, ca esenţă divină şi posibilitate de înălţare. Nu timpul istoric sau căderea inevitabilă în istoricitate este esenţială, ci trăirea în rezonanţă cu cosmicul, esenţa lumii, apolinicul atins prin creaţie.

Nostalgia mitului, a sacrului, a copilăriei ca timp al primei iniţieri, îl apropie pe scriitorul Gheorghe Jurcă de scriitorul contemporan Le Clézio, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2008. Romanele sale, memorialistica sa, le-aţi descoperit parţial prin lectură. Astăzi veţi descoperi scriitorul ca persoană care trăieşte alături de noi, în timpul modern. Aveţi privilegiul de a pătrunde prin dialog direct cu scriitorul în universul intim al creatorului, de a-l descoperi altfel, de a-i atinge mental sau afectiv sufletul, cu alte cuvinte esenţa. Nu trupul , ci sufletul este etern. De aceea, priviţi, ascultaţi şi dialogaţi cu mintea şi sufletul.

Acest articol a fost publicat în Activitati CDI 2010-2011, Intalnirea cu scriitorul Gheorghe Jurca și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s