„Biblioteca Franceza”- comoara din biblioteca colegiului

Biblioteca este ea însăși o „comoară” fără de care nu poate fi concepută cultura.

În cadrul proiectului „Comoara din bibliotecă” inițiat de Biblioteca Casei Corpului Didactic Alba, am realizat un filmuleț de prezentare a Bibliotecii Franceze, întemeiată în anul 1931 de profesorul Pierre Chanier.

Numărul cărților la început a fost foarte mic, 160 volume, dar s-a mărit an de an, prin donațiile profesorului Chanier și prin cotizațiile elevilor, ajungând până la 1827 de volume.

Pierre Chanier a fost profesor la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia între anii 1922-1939. A venit în România prin Misiunea Franceză, instituție cu multe atribuții în țara noastră între cele două războaie mondiale.

Tot în anul 1931 a fost înființat în Alba Iulia Cercul Franco-Român, prin care erau promovate valorile culturale franceze și universale.

La finalul anului școlar 1938-1939, Pierre Chanier a fost transferat ca director la Cercul Cultural Franco-Român de la Sibiu.

În fondul actual de carte al bibliotecii, mai există 697 de volume, carte în limba franceză, care provine de la fosta Bibliotecă Franceză.

Bibliografie

  • Dare de seamă despre activitatea societăților religioase, de lectură și de cercetași ale elevilor. Societatea de lectură „Gh. Coșbuc”. In: Anuarul Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, anul școlar 1933/1934. Alba Iulia: Institutul de Arte Grafice „Alba”, 1934.
  • MIRCEA, Gabriela; Marily Le Nir. Momente din activitatea didactică și culturală a profesorului Pierre Chanier la Alba Iulia (1922-1939) https://www.cclbsebes.ro/docs/Sebus_5_2013/22_G.Mircea_M.L.Nir.pdf
  • MUNTEAN, Ironim; ANDRONESCU, Rodica; DĂNCILĂ, Gheorghe. Chipuri în oglindă. Alba Iulia: Editura Bălgrad, 1999.

 

Acest articol a fost publicat în activitati cdi, Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s