Studiul comportamentului utilizatorilor serviciilor de bibliotecă

 

Pentru a-şi păstra poziţia pe piaţă, este foarte important ca o instituție furnizoare de servicii, inclusiv o instituție care oferă servicii culturale, gen bibliotecă, să-și cunoască utilizatorii, să urmărească evoluția nevoilor și dorințelor acestora și să întreprindă acțiuni pentru a le satisface și, mai ales, pentru a le anticipa.

În vederea determinării comportamentului consumatorilor serviciilor de bibliotecă și în vederea identificării căilor de optimizare a condițiilor de furnizare a acestor servicii, am realizat un studiu la nivelul județului Alba.

Printre obiectivele studiului nostru s-au numărat: determinarea frecvenței utilizării serviciilor de bibliotecă; identificarea scopurilor utilizării serviciilor infodocumentare; constatarea gradului de mulțumire al utilizatorilor în ceea ce privește calitatea serviciilor și facilitățile oferite; determinarea factorilor care favorizează sau nu accesul la serviciile oferite de biblioteci; identificarea categoriilor de informații solicitate cu prioritate de către utilizatori; determinarea frecvenței participării utilizatorilor la activitățile cultural-educative organizate de biblioteci; cunoașterea propunerilor utilizatorilor în vederea îmbunătățirii activității bibliotecilor și identificarea celor mai bune modalități de promovare a serviciilor bibliotecilor în viziunea utilizatorilor.

În vedera atingerii obiectivelor propuse am optat pentru metoda anchetei, utilizând ca instrument de colectare a datelor chestionarul.

Eșantionul nostru a cuprins un număr de 400 de subiecți, fiind format din trei subeșantioane. Primul subeșantion, compus din 150 de persoane, a vizat utilizatorii Centrului de Documentare și Informare (CDI) al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Al doilea subeșantion, format tot din 150 de persoane, a vizat utilizatorii Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Ultimul subeșantion, compus din 100 de subiecți, a vizat utilizatorii Bibliotecii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s